Via Verda de la Terra Alta

Dia 12 de maig

L’itinerari ressegueix un tram del vell ferrocarril, el que unia les estacions d’Arnes-Lledó i el Pinell de Brai, i creua els termes d’Horta de Sant Joan, Bot i Prat de Compte.



L’itinerari s’encaixa a la vella vall del riu Canaletes, que s’engorga formant precioses badines d’aigua turquesa i que travessem, mentre serpenteja sota les serres de Pàndols i Cavalls, per uns ponts molt espectaculars.
Val la pena baixar al riu al passar per la Fontcalda, i gaudir de les aigües termals que brollen en un paratge aspriu i feréstec, allà on el riu s’estreny entre les moles de La Fusta i del Crestall.

Després d’uns túnels, arribem a l’estació de Pinell de Brai, a pocs quilòmetres del poble on destaca el famós Celler Cooperatiu, d’estil modernista, també anomenat “La Catedral del Vi”, construït pel deixeble de Gaudí, Cèsar Martinell.  
Travessem el riu Canaletes que davalla vers l’Ebre, pel majestuós Pont de Riberola, punt on deixem enrere la Terra Alta per endinsar-nos al Baix Ebre.

 Un seguit de túnels ens duen al final de la vall del Canaletes, que desapareix sobtadament en arribar a l’estació de Benifallet. Poble que destaca per grans atractius turístics, com poden ser les seves precioses coves, la seva proximitat a les serres i valls de Cardó i el seu impuls des de segles a la navegació fluvial, on últimament hi destaca una gran afició al piragüisme.
A partir de l’estació de Benifallet, sobre un nou horitzó en una explosió de llum i color. Una cornisa sobre l’Ebre ens permet circular paral·lels al riu. La Via Verda, junt amb la Via Blava. Arribem a l’Assut de Xerta, que retalla el riu creuant-lo de biaix.

Es una impressionant obra d’enginyeria hidràulica medieval que fou construïda inicialment pels àrabs al començament del S. XV. Ara, és una presa de 375m. de llarg construïda en diagonal de banda a banda del riu i que permet desviar part de l’aigua cap als canals de la Dreta i l’Esquerra de l’Ebre. També ens crida l’atenció la gran resclosa que permet a les embarcacions pujar o baixar d’un nivell a l’altre del riu. Trobem el Pont de Titoi i després, vencent el pas del temps l’antiga estació de Xerta,  poble que assolí el seu esplendor quan barques i llaguts solcaven, amunt i avall, les aigües de l’Ebre.

Horaris Apròximats

*Sortida 8.30 estació de bus (fassina)
*Arribada a Arnes a les 11 matí
*Inici ruta 11.30 estació d'Arnes
*Dinar de pic-nic a les 13.30 a la Fontcalda (aigues termals)
*Café al bar de l'estació de Benifallet 15 h
*Arribada a l'estació de Xerta km 37 a les 16.15
*Els xòfers aniran amb el taxi a buscar els cotxes i mentres els altres berenaran
*Arribada a Tàrrega 20 h aprox

Consells pràctics

*Reviseu uns dies abans l'inflat de les rodes,manxa i canvi
*Porteu casc, i pila o frontal per creuar els tùnels
*També una càmera o parxes per reparar una punxada
*El que no tingui portabicis disposem d'un carro per portar-les(max 14 bicis)gentilesa del club ciclista d'Agramunt
*Es recomana puntualitat i tenir les bicis preparades al carro o portabicis



PERFIL ALTIMÉTRICO




5 comentaris:

  1. Els Boix-Eroles portarem les bicis i un invent per arrosegar la bici del Nil quan digui prou.

    ResponElimina
  2. Nosaltres també portarem les bicis, els cascs tots els estris!
    fins diumenge!

    ResponElimina
  3. Els Ribera-Bosch pedalarem fins a l'extenuació...

    ResponElimina
  4. Els Massó-Serra, ves que no ens hi apuntem!!

    ResponElimina
  5. oooh! quin perfil més bonic!

    ResponElimina